Půdní vestavba v rodinném domě

Půdní vestavba v rodinném domě

... Proměna tmavé půdy na velkorysé bydlení v podkroví s úchvatným výhledem.

Výměra: 170 m2
Rozsah: architektonická studie
Lokalita: Jíloviště

zahájení realizace: 2022

Půdní vestavba v rodinném domě zahrnuje:

  • stavební úpravy dispozice

  • nové členění a zónování prostoru

  • nové rozvody v domě

  • výběr nové podlahy, obkladů a dlažby

  • návrh kuchyně a koupelny

  •  návrh vestavného a výběr kusového nábytku

  • výběr spotřebičů a sanity, osvětlení

Důvod zadání půdní vestavby

Tmavou půdu s nepraktickým členěním prostoru přetvořit v komfortní světlé samostatné bydlení a zároveň zajistit tepelnou pohodu podkroví A to bez zásahu do nosných konstrukcí.

Stávající zónování prostoru vycházelo z předpokladu, že se jedná o patro rodinného domu, do kterého se vchází společnými vstupními dveřmi. Půda rodinného domu sice byla obytná již dříve, ale kvůli malým oknům ve střeše velice tmavá, Nezaizolovaná střecha navíc v létě prostor přehřívala a v zimě teplo unikalo. To vše bylo třeba vyřešit.

Půdní vestavba
jíloviště před.png
jíloviště před po.png
Nový půdorys půdní vestavby

Při vstupu do patra vnímáte dlouhou úzkou chodbu, Stávající členění chodbou propojuje tři ložnice, v koncové části dispozice je poté kuchyně s jídelním koutem a od ní příčkou oddělený obývací pokoj. Celý prostor je hodně tmavý, světlo se do interiéru dostává pouze malými střešními okny, které jej nemohou dostatečně proslunit.

Návrh počítá s vybouráním sádrokartonových přícek v prostředku  dispozice a otevření centrální části podkroví jak v rámci interiéru, tak do krajiny. Toho je docíleno úpravou konce mansardové střechy a vikýřem, který navíc vytváří prostor pro velkorysou terasu podél celého obytného prostoru a úchvatný výhled do krajiny. V obou koncových částech dispozice jsou ložnice, na jedné straně dětské pokoje, na straně druhé ložnice a k ní přiléhá sociální zázemí odděleného wc a koupelny.

Interiérový design půdní vestavby

Otevření centrální části prostoru utváří velkorysou a vzdušnou atmosféru. Mísí se zde přiznané krovové konstrukce přirozeně stárnoucího masivního dřeva, poctivá dubová podlaha a současné detaily v podobě antracitových rámů skla, oplechování vikýře, či kontrastní tmavé osvětlení, které dodává prostoru akcent.

Nábytek je poté nadčasový a minimalistický ve světlých barvách. lakovaná kuchyňe bez úchytek prostor osvěžuje. Použito je minimum materiálů, které spolu ale krásně fungují. Záda kuchyně a krb jsou stějně jako koupelna tvořeny stěrkou, zbytek stěn pokrývá bílá štuková omítka. Kusové vybavení nábytku je dotvořeno v jednoduchých liniích krémové pohovky. Výběr padl na české firmy, pohovka od JECH, židle TON, jídelní stůl a stolek je vyroben na zakázku z masivního dřeva a komaxitové antracitové podnože. Celek už pak doplňují pouze textilní doplňky, světlé závěsy a koberec s vysoým vlasem dodávají lehce industrálnímu prostoru jemnost a útulno.

Koupelna v půdní vestavbě
terasa před po.png