top of page
Vyhledat

Jak má vypadat moje kuchyně?

Aktualizováno: 12. 12. 2021

Tvar kuchyňské linky máte dotažený podle svých představ a váháte s výběrem stylu či barevností? Pojďme si shrnout, jak začít a na co je dobré si dát při výběru pozor.


Jaký styl kuchyně je pro mě ten pravý?


Dnešní trh nabízí celou škálu variant. Úplně na začátku je důležité ujasnit si, jak vypadá celá místnost, na co kuchyň navazuje, odkud je vidět. Platí pravidlo, že je správně postupovat od celku k detailu.


obr.1: Koláž materiálů, objevujících se v prostoru. Zdroj: Pinterest

 

Minimalistická kuchyně

Zde se klade důraz na co nejjednodušší linie nábytku, minimum dekorací, hran. Ale nemusí být nenápadná. Méně je více a je-li to žádoucí, docílíme i zde akcentu či kontrastu. Zásadní roli hrají také úchytky.


obr.2: Bílá minimalistická kuchyň odráží vzdušnost celkového interiéru. Zdroj: Pinterest


Obr.3: Černá kontrastní minimalistická kuchyň dává vyniknout kresbě kamene a je dominantním prvkem v prostoru. Zdroj: Pinterest


Boho kuchyně

Cítíte se dobře obklopeni přírodními motivy, nedbale elegantními či etno prvky, které navozují letní uvolněnou náladu? Potom je Boho interiér přesně pro Vás.


obr.4: Boho kuchyně, která kombinuje hrubě opracované dřevo, ornamentální hnědý obklad a bílý nábytek. Přírodní styl podporují vyplétané židle, osvětlení a dekorace. Zdroj: Pinterest


Na vlně glamour

Glamour styl nemusí "stát raketu", ale přesto vytvoří pocit luxusu a jedinečnosti. Hlavní roli zde hrají metalické detaily v barvě zlata, mědi, mosazi. Kombinují se s kamenem a buď pastelovými barvami či naopak tlumenými tmavými odstíny například petrolejové či vínové.

obr.5: Moderní glamour kuchyně. Zdroj: Pinterest


Art deco

Tento styl nejlépe vynikne ve starší stavbě. Do štukovaného činžáku z přelomu 19. a 20. století bude skvěle pasovat. Jeho charakteristickým znakem je ornament, cílení na ručně opracovaný detail a často také kontrasty či kov. Uplatní se zde tradice, hodnota opravdových materiálů.

obr.6: Art deco kuchyně si potrpí na detailech. Objevují se zde mosazné či měděné prvky, ornamentální obklady a retro spotřebiče. Zdroj: Pinterest


Interiér ve stylu anglického venkova

Pokud jste se zamilovali do tohoto stylu, potom kombinujte lakované dřevo do tlumenějších barev v paletě modrých, zelených odstínů v kombiínaci s bílou, šedou a rostlým dřevem. Velice časté jsou také květované motivy na obkladech či tapety. Celek skvěle doladíte pomocí originálních keramických či porcelánových úchytek.


obr.7: Anglický venkov a jeho nedbalá elegance, lakované dřevo a přiznané trámy. Zdroj: Pinterest


Rustikální kuchyně

Jemné venkovské linie a drobné dekory skvěle ladí s bílou, rostlým dřevem a často také pastelovými barvami. Celek působí něžně, romanticky.


obr.8: Rustikální kuchyně evokuje klid a pohodu. Zdroj: Pinterest


Industriální kuchyně


Velice populární jsou industriální interiéry. Pracuje se zde s černým kovem, dřevem. Tento pevný základ potom doplňují neutrální barvy v odstínech šedé či šedohnědé. Nábytek mívá jednoduchý tvar, postrádá ornamenty či dekory. Detail je cílen na kovové podnože, úchytky, světla. Často zde nalézáme pohledové cihly či efekt zkorodovaného kovu. Celek působí sebejistě, je výrazný.


obr.9: industriální kuchyně nejlépe vynikne v surových materiálech a velkorysejším prostoru. Zdroj: Pinterest

 

Barevnost kuchyně


Obecně platí, že vestavný nábytek Vám bude sloužit velmi dlouho. Neměl by se okoukat. Proto je vhodné pro vestavný nábytek volit neutrální barvy, které velice jednoduše nakombinujete s dalším vybavením prostoru. Nejčastěji se zde uplatní bílá, odstíny šedé, šedohnědé, hnědé, antracitová či černá. Pokud byste si přáli barevnou kuchyň, vybírejte barvy, ve kterých se cítíte dobře. Volte spíše zemité nebo pastelové barvy, eventuálně tlumené tmavé tóny. Skloubíte je snáze než například odstíny ostře červené, která by se Vám mohla brzy okoukat. Říká se, že modrá do kuchyně nepatří, ale výjimky potvrzují pravidlo. Pokud se kuchyň má stát dominantním prvkem celého prostoru, může být výstřední.


obr.10: Výrazná tmavozelená kuchyně s bronzovými detaily. Zdroj: Pinterest

 

Pár tipů závěrem


Uvědomte si, jestli chcete, aby kuchyň byla výraznější či spíše nenápadná. Trochu ošemetné, ale při správném výběru krásné, bývá dřevo (masiv, dýha či dřevodekor). V tomto případě je třeba důkladně volit odstín a strukturu takovou, aby se dobře doplňovala nebo byla velmi podobná té, která je užita v prostoru na jiných plochách (podlaha / okna / skříně / nohy židlí, apod.). Příliš druhů dřeva může působit nepěkně. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli variantu, nenechte se strhnout aktuálními trendy. Interiér Vašeho bydlení by především měl odrážet Váš naturel, abyste se zde cítili dobře. Kuchyň je součást celku, tak k ní přistupujte. Nekombinujte styly za každou cenu jen na základě líbivého obrázku z katalogu, výsledek bývá rozpačitý.


obr.11: Minimalistická kuchyň ve výrazné kombinaci dřeva a tmavošedé. Zdroj: Pinterest

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page