Konzumace jídla je nezbytná pro naše přežití. Zároveň v sobě v mnoha domácnostech nese rituál, kdy se rodina schází u jednoho stolu pohromadě. Jídelna tedy optimálně má mít reprezentativní charakter a zároveň by měla být provázána s kuchyní, kde se jídlo připravuje. Ale co kuchyně? Propojení s obývacím pokojem či separé?

obr.1: Historický snímek kuchyně s jídelním koutem jakožto samostnatné místnosti. Zdroj: Wikipedia
Postupem času se podoba kuchyní výrazně měnila. Z chalup, kde ve světnici byla součástí obytného prostoru, se přemístila do samostatné místnosti. Tento formát byl převzat od šlechty, do běžných středostavovských domácností se dostal v průběhu 18. století. Hospodyně pracovala v kuchyni a z ní jídlo nosila do jídelního salonku. Toto rozdělení u nás přetrvalo i za doby socialismu, kdy se po hospodyních slehla zem. Oddělení prostoru se totiž ukázalo jako praktické. Za zavřenými dveřmi zůstává pach i eventuální nepořádek z vaření a vše tak zůstává skryto oku návštěvy.

obr.2: samostatná kuchyň nemusí připomínat bydlení našich babiček. Zdroj: Pinterest
Důkazem, že toto téma budí vášně, byla tzv. kuchyňská debata během studené války. Ta proběhla mezi představiteli Sovětského svazu a USA Chruščovem a Nixonem v Moskvě na americkém veletrhu v roce 1959. Tam se vystavovala americká tradiční kuchyň. V rámci výstavy nábytku se konfrontovaly jejich názory, jak má vypadat kuchyně a přeneseně i ideální společnost. Jednalo se o kulturní střet nad kuchyní, zdánlivě tedy banalitou, která je ale součástí života všech lidí po světě.

obr.3: Historické záběry z mezinárodní výstavy z r. 1959. Zdroj: Wikipedia
Po letech se kuchyně opět vrací do kontaktu s jídelním koutem. Je to dáno dvěma faktory. Zaprvé, v novostavbách developeři neúprosně šetří na metrech čtverečních a málokdo si může dovolit platit za místnost navíc pro kuchyň. A zadruhé, většina domácností má buď myčku či digestoř a dnešní materiály a trendy dovedou nábytkovým řešením odclonit pracovní plochu od zbytku místnosti.

obr.4: Kuchyň je přirozenou součástí otevřeného obytného prostoru. Zdroj: Pinterest
Základem je vhodně vycházet z možností objektu
Ať už jste příznivcem oddělené kuchyně či sloučené varianty kuchyňského koutu, jídelny a obývacího pokoje, vždy je potřeba pro správné umístění kuchyně respektovat dům jako takový. Trávíme zde více času, než si myslíme. Ačkoli primární funkce kuchyně je pracovní, máme se zde cítit dobře. Prostor by měl být dostatečně světlý a přívětivý, v
příjemných barvách. Není poblíž linky okno? Potom je potřeba v otevřeném prostoru myslet na to, abychom si nestínili a orientovat kuchyň tak, aby se do ní dostal dostatek světla ze vzdálenějšího okna. Při sloučené dispozici je vždy doporučeno větrání řešit odtahem. Nejde jen o pach, ale i mastnotu, která se při vaření do prostoru uvolňuje.

obr.4: Kuchyň na míru může velmi elegantně a zároveň efektivně využít prostor. Zdroj: Pinterest
Ačkoliv se to nemusí zdát, plánování kuchyně je výrazně technickou záležitostí. Je třeba myslet na výšku postavy, která ovlivňuje výšku horních skříněk. Velmi důležitá je případně vzdálenost mezi dvěma částmi kuchyňské desky, například pokud máte ostrůvek. Ten nesmí být příliš blízko, ale ani daleko. Také je dobré oddělit skladovací část na potraviny, kuchyňské náčiní a prostor pro přímou přípravu jídla. To souvisí s umístěním spotřebičů a vybavení, které by toto rozdělení mělo kopírovat.
Tvary kuchyňské linky
Přímá linka
Její výhodou je snadná instalace a montáž, ruku v ruce například s opracováním pracovní desky. Její cena bývá nižší. Čím více spojů, čím složitější tvar, což má vliv na cenu nábytku. Nevýhody tohoto uspořádání jsou hlavně v optickém propojení se zbytkem prostoru a zároveň vzdálenosti mezi jednotlivými spotřebiči, kdy dochází obvykle k větším odstupům.

obr.5: Kuchyň v přímém uspořádání nemusí působit staticky. Zdroj: Pinterest
Kuchyňská linka do L
Velmi časté řešení , kdy kuchyň lemuje prostor ze dvou stran. Lze tak například esteticky čistě oddělit vysokou část kuchyně a linku se spodními skříňkami.

obr.6: Kuchyň v "L" uspořádání je asi nejčastěji volená varianta. Zdroj: Pinterest
Kuchyň do tvaru U
Řešení, které umožňuje kratší vdálenosti spotřebičů. Její největší nevýhodou je ale ztráta prostoru v rohových skříňkách, který nikdy není tak komfortně přítupný jako u přímého uspořádání. Myslet se také musí na šířku uličky. Ta nesmí být příliš široká, ale ani úzká.

obr.7: Kuchyň v "U" uspořádání. Zdroj: Pinterest
Kuchyně s ostrůvkem
Všechny předešlé varianty uspořádání lze doplnit ostrůvkem. Ten tvoří nejen úložný prostor, ale také opticky oddělí část linky, kde připravujete jídlo či dřez a zamezíte tak nežádoucím pohledům návštěvy do vaší kuchyně.

obr.8: Kuchyň s dominantním ostrůvkem. Zdroj: Pinterest
Pár tipů závěrem
Jak u kuchyňského koutu, tak i u samostatné uzavřené kuchyně je zásadní správné umístění kuchyně v prostoru. Varná zóna by měla navazovat na jídelnu, špatné je křížení zón, kdy na kuchyni bezprostředně navazuje obývací část a jídelna je více vzdálena. Při rekonstrukcích je prostor všemožně limitován, omezení mohou tvořit nejen nosné zdi, do kterých nemůžete / nechcete zasahovat, ale také přívod vody či napojení na kanalizaci. Pokud prostor jiné řešení neumožňuje, digestoř by měla být samozřejmostí a ideálně i možnost optického oddělení prostoru například ostrůvkem. Architekt či designér Vám pomůže tvar linky navrhnout tak, aby pasovala do Vašeho interiéru na jedničku. Kuchyň může být dominantním prvkem celého prostoru, ale také nenápadně splynout například s dalším vestavným nábytkem. Důležité je, aby celek působil harmonicky a vše fungovalo na jedničku!

obr.9: Kuchyň jako harmonická součást interiéru, vycházející z možností objektu. Zdroj: Pinterest
Comments